Hoe kun je meer groente eten?
Veel groente eten is gezond, maar vind jij het lastig om voldoende groente binnen te krijgen? In dit artikel lees je 5 tips om gemakkelijker meer groente te eten.
Verwerk in minimaal 2 maaltijden van de dag groente
Niet alleen groente bij de het avondeten, maar ook bij het ontbijt en lunch: Hoe doe je dat? Neem een lekkere salade met rauwkost. Dan heb je al gauw zo’n 100 gram groente te pakken, misschien wel meer. Eet je brood met beleg, doe er dan een paar plakjes tomaat of paprika op. Heb je iets meer tijd, maak dan een omelet met lekker veel roerbakgroente. In de winter bak ik ook graag pannenkoeken of wafels met courgette of pompoenpuree erin. Eet je graag warme havermout als ontbijt. Niet gek om wat bloemkoolrijst, courgette of wortelrasp mee te koken. Deze groenten hebben een redelijk neutrale smaak, dus je proeft er eigenlijk niet zo heel veel van, maar je hebt wel mooi de groente binnen.
Laat een groot deel van de avondmaaltijd uit groente bestaan
Tenzij je nachtdienst hebt of ’s avonds nog een marathon gaat lopen, heb je in de avond niet superveel brandstof (lees: koolhydraten zoals aardappelen en pasta) meer nodig. Wat heb je wel nodig? Een stukje (vega) vlees of vis met veel groenten en iets van koolhydraten. Als je bord voor de helft uit groenten bestaat, voor een kwart uit vlees of vis en voor een kwart uit koolhydraten zit je wel goed.
Verstop groente in je gerechten
Deze tip is vooral handig voor ouders van kinderen die met lange tanden sperziebonen of bloemkool eten. Zorg dat de groenten niet direct als groenten te herkennen zijn. Hoe?
- Maak eens een pastasaus op basis van gepureerde paprika’s, ui en tomaat
- Verwerk een handje spinazie in een vers sapje of smoothie met vers fruit
- Kook in plaats van gewone rijst bloemkoolrijst: bloemkool fijnhakken tot je korreltjes rijst hebt en dan nog even wokken
- Maak een lekkere groentesoep van alle restjes groente uit de koelkast
- Heb je een food dehydrator in huis? Maak zelf chipjes van wortel, biet of pastinaak
Zorg dat de groenten op smaak zijn
Dat klinkt misschien als een open deur, maar wie zit er nou te wachten op doorgekookte bloemkool of spruitjes die verder nergens naar smaken? Dus: wok je groenten in goede olijf- of kokosolie, rooster ze in de oven of op de grillpan en gebruik kruiden om ze op smaak te maken.
Groenten zijn de perfecte snack
Een handje cherrytomaten, wat rauwe worteltjes of radijsjes kunnen áltijd tussendoor en zijn bovendien handig om mee te nemen naar school of naar je werk.
Handige tips Noor! Is echt prima te doen en nog lekker ook :-)
Handige tips! Ik heb er veel aan en ik denk een heleboel met mij.