Recept kedgeree met makreel
Kedgeree is een eenvoudig, lekker en gezond gerecht met makreel. Makreel is een vette vis, lekker en heel gezond. In vette vis zitten omega-3 vetzuren, waardoor je de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Zeker als je regelmatig vette vis eet, liefst 1 a 2 keer per week.
Recept kedgeree met makreel
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten
- 1 gestoomde makreel
- 300 gr basmatirijst
- 600 ml warme bouillon
- 4 hardgekookte eieren
- 5 worteltjes in plakjes gesneden
- 100 gram doperwten uit de diepvries (liefst ontdooid)
- 1 ui gesnipperd
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel koenjit (kurkuma)
- cayennepeper
- 1 limoen
- Verse koriander of bladpeterselie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
Zo maak je kedgeree met makreel
- Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en fruit de ui met de komijn, koriander en koenjit.
- Als de ui glazig en geel is mag de rijst, samen met de doperwten en wortelen erbij.
- Giet de bouillon in de pan en laat het aan de kook komen. Doe het deksel op de pan, zet het gas laag
- Laat het 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is en alle vloeistof is opgenomen.
- Verwijder ondertussen het vel van de makreel en breek of snijd de vis in kleine stukjes.
- Rasp de limoen en pers hem daarna uit.
- Schep als laatste de makreel, de limoenrasp en het limoensap door de gare rijst.
- Warm nog heel even goed door.
- Bestrooi met wat takjes koriander of bladpeterselie.
Dit recept is oorspronkelijk van Karin Luiten en komt uit het boek “Koken met Karin zonder pakjes en zakjes”.