Wat is het meest gezonde fruit?
Ik krijg vaak de vraag: als ik fruit eet, wat kan ik dan het beste nemen als ik het meest gezonde fruit wil nemen? Het algemene advies is om 2 stuks fruit per dag te eten. Maar er is veel keus, en sommige fruitsoorten zijn nu eenmaal lekkerder dan andere. Daarom in dit artikel antwoord op de vraag Wat is het meest gezonde fruit.
Voedingswaarde van fruit
Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van een aantal verschillende vruchtensoorten. We kijken daarbij naar:
- Energiegehalte, de calorieën per stuk of per schaaltje
- Koolhydraten
- Vezel (belangrijk voor een goede darmwerking, goed voor bloeddruk en cholesterolgehalte en geven een verzadigd gevoel)
- Natrium (is o.a. nodig voor evenwicht in onze vochthuishouding en samen met kalium voor regeling van onze bloeddruk)
- Kalium (helpt o.a. bij de vochthuishouding, voor het samentrekken van spieren en het regelen van onze bloeddruk)
- Vitamine A (o.a. voor de huid, het haar, de ogen en helpt bij een goede weerstand)
- Vitamine C (zorgt o.a. voor een goede wondgenezing, helpt bij een goede weerstand)
Grote verschillen in voedingswaarde van soorten fruit
In het overzicht is duidelijk te zien dat er grote verschillen zijn tussen de fruitsoorten. Wil je het liefst een stuk fruit met zo min mogelijk calorieën, dan kies je een passievrucht. Daar zitten maar slechts 6 kcal in. In een banaan of een schaaltje kersen zitten de meeste calorieën. Het kaliumgehalte van die kersen wordt door geen enkel ander stuk fruit geëvenaard. De meeste vitamine C zit in een schaaltje aardbeien, een sinaasappel of een kiwi. Veel minder vitamine C zit dan weer in een abrikoos. Maar ja, die levert dan wel weer veel vitamine A.
Wat is het meest gezonde fruit?
Calorieën in fruit
- Veel calorieën zitten in : kersen, banaan, mango
- Weinig calorieën zitten in: passievrucht, abrikoos
Koolhydraten in fruit
- Veel koolhydraten zitten in kersen, banaan, mango, druiven
- Weinig koolhydraten zitten in passievrucht, abrikoos, mandarijn, bosbessen, aardbeien
Voedingsvezels in fruit
- Veel voedingsvezels zitten in: bosbessen, frambozen
- Weinig voedingsvezels zitten in: passievrucht, abrikoos, meloen, mandarijn
Natrium in fruit
- Veel natrium zit in: meloen
- Weinig natrium zit in: abrikoos, druiven, ananas, kersen, sinaasappel, frambozen
Kalium in fruit
- Veel kalium zit in: kersen, banaan
- Weinig kalium zit in: passievrucht
Vitamine A in fruit
- Veel vitamine A zit in: mango, mandarijn, abrikoos
- Weinig vitamine A zit in: aardbeien, bosbessen, ananas
Vitamine C in fruit
- Veel vitamine C zit in: kiwi, sinaasappel, aardbeien
- Weinig vitamine C zit in: abrikoos, passievrucht, druiven
Variëren met fruit
Zoals je ziet komen veel fruitsoorten bij de verschillende vitaminen en mineralen soms bij ‘veel’ en soms bij ‘weinig’ voor. Dat betekent dat afwisseling enorm belangrijk is. Er is niet één goed of het beste stuk fruit. Door zoveel mogelijk af te wisselen krijg je alle belangrijke vitaminen en mineralen binnen en profiteer je er optimaal van.
Eén van de grote voordelen van fruit is dat er geen vet in zit. Vergeleken met bijvoorbeeld een koekje is het in dat opzicht dus een heel geschikt tussendoortje. Fruit is ook erg lekker in yoghurt of op de boterham (plakjes banaan of wat aardbeien). Daarnaast kun je heerlijke smoothies maken in de blender met verschillende fruitsoorten, eventueel wat vruchtensap of magere yoghurt. Kinderen vinden dat vaak heerlijk en krijgen “ongemerkt” toch hun dagelijkse portie fruit binnen.
Fruit van het seizoen
Als je fruit van het seizoen kiest is de kwaliteit op dat moment het best. Ook is het fruit dan vaak voordeliger (er is namelijk veel aanbod op dat moment) en als het uit de buurt komt is het ook nog eens beter voor het milieu omdat de vruchten niet uit een warm land naar Nederland getransporteerd hoeven te worden.
In deze fruitkalender zie je per maand welke vruchtensoorten het beste te verkrijgen zijn in de supermarkt, bij de groenteman of op de markt. En kom je er dan nog niet uit, kies dan een keer voor fruit uit de diepvries.
zijn apples goed ik heb eens een hele week fruit smoothies gedaan niets afgevallen jammer
hoe zit dat met peterselie en gember ??
Kijk de film the sugar movie maar eens op bijv. Popcorntime .
Dan snap je gelijk waarom je van smoothie niet afvalt maar een hoog ldl cholesterol aandeel in je bloed krijgt. Schokkende ontdekking voor mij!!
Eet al jaren 4 a 5 stuks fruit per dag en veel vette vis en plantesteolen , maar triglyceriden bleven te hoog, na gestopt te zijn met suiker is de bloedwaarde direct normaal.
Kan men ook smoothies voor2-3 of meer dagen klaar maken?